محتوا :
سال هاست که همه در مورد پدیده ای به نام افزایش دمای هوا و آلودگی آن هشدار می دهند. محیط زیست با شرایط سختی دست و پنجه نرم می کند و ممکن است به زودی نسل بشر با مشکلات عدیده ای در این زمینه رو به رو شود. به همین دلیل است که تکنولوژی روز به روز به سمتی می رود که بتواند هوایی سالم و عاری از آلودگی را تولید کند.
یکی از بهترین دستاوردهای مخترعین در زمینه تهویه ی هوا، هواسازها هستند که نوعی سیستم سرمایشی و گرمایشی به حساب می آیند. کارایی این دستگاه به شدت فوق العاده است و می توانند هوای با کیفیت را برای محیط مورد نظر بفرستند. امروزه در هر ساختمانی می توانید یکی از این هواسازها را مشاهده کنید. البته این نکته بسته به این خواهد بود که ساختمان مورد نظر در کدام منطقه واقع شده است. گاهی مواقع ممکن است بسته به شرایط آب و هوا از هواسازهای سرمایشی و گاهی گرمایشی استفاده شود.
سیستم های تهویه غالب مواقع به شکل چیلر، هواساز، داکت اسپلیت، سیستم هوشمند GHP، فن کویل و سیستم های هوشمند VRF ساخته و عرضه می شوند.
شاید اسم هر یک از این دستگاه ها را شنیده باشید اما باید بدانید که هر یک از این ها، زیرمجموعه ی دستگاه های هواساز قرار می گیرند. در ادامه تصمیم داریم راجع به هواساز توضیحات بیشتری ارائه کنیم و بگوییم که چه کاربردهایی دارند و در نهایت نیز به مزایا و معایب آنها اشاره می کنیم. در صورتی که قصد خرید یکی از این هواسازها را دارید، توصیه می کنیم تا انتهای این مطلب ما را دنبال کنید.
هواساز
همان طور که از نامش نیز پیداست، هواساز یکی از سیستم های تولید هوای مطبوع است که در جاهای مختلفی به کار گرفته می شود تا دمای هوا را در آن محیط، در تمام فصول سال مطبوع و مناسب نگه دارد و هوای تازه به آن وارد کند.
تقریبا به هر محیطی که وارد شوید، می توانید یکی از این هواسازها را ببینید. در بیمارستان ها و هتل ها، در رستوران ها و باشگاه ها، فروشگاه های بزرگ و اداره ها…در هر جایی، یک هواساز قرار داده شده است تا هوایی مطبوع را برای محیط فراهم بیاورد.
در صورتی که از هواساز برای محیط خود استفاده کنید دیگر نیازمند رادیاتور و سیستم هایی که از آن استفاده می کنند، برای گرمایش نخواهید بود. اصلا احتیاجی به فن کویل نیز پیدا نخواهید کرد. در واقع این دستگاه هواساز، نیاز شما را به هرگونه دستگاه کنترل دمای دیگری برطرف می کند.
بیشتر بخوانید : داکت اسپلیت و مزایای آن
باید بدانید که روی این دستگاه، تعدادی دمپرهای ورودی و خروجی و فیلتر نصب شده است که هوایی تازه و مطبوع را به محیط می بخشند. می توان به راحتی این دمپرها را تنظیم کرد و به اندازه ای که تمایل دارید، از هوای مطبوع بهره مند شوید. در واقع می توان میزان هوای ورودی و خروجی را به سادگی کنترل کرد.
اما نقش فیلتر ها در چنین دستگاهی چیست؟ یکی از اصلی ترین نکاتی که در مورد هوای مطبوع باید در نظر گرفته شود، همین مسئله ی پاکیزگی هواست. این فیلترها اجازه نمی دهند که گرد و غبار و آلودگی های هوا به داخل محیط وارد شود.
خود دستگاه های هواساز به فیلتر مجهز هستند اما اگر می خواهید کارایی دستگاه را بالاتر ببرید می توان از فیلترهای اضافه تری مثل فیلتر کیسه ای، رولی یا نمدی نیز استفاده کرد.
هواسازها در فصول گرم و سرد سال کارکردی متفاوت خواهند داشت. به این ترتیب که در فصل هایی که هوا سرد است، از طریق کویل های گرمایی که توسط بخار آب یا آب گرم کار می کنند، گرمای مورد نیاز خود را تامین می کند و به این ترتیب هوا را گرم می سازد.
در فصل های گرم سال نیز که لازم است هوا خنک شود، از کویل هایی که به آب سرد یا مبرد وصل می باشند، تغذیه می کند و به این ترتیب دمای هوا را مطبوع و خنک نگه می دارد.
اما عملکرد هواساز در حالت سرمایش و گرمایش به چه صورت است؟ این مطلبی است که می خواهیم در ادامه به آن اشاره کنیم.
کارکرد هواساز در وضعیت سرمایش
همان طور که گفتیم عملکرد هواساز در فصول سرد و گرم به طور کلی متفاوت خواهد بود و سیستم جداگانه ای به کار می برد.
بیشتر بخوانید : تهویه مطبوع
اما اگر بخواهیم عملکرد هواساز در وضعیت سرما را بررسی کنیم، هیچ مثالی بهتر از کولر آبی نخواهد بود. در واقع کارکرد این دستگاه، شبیه به کولر آبی است. وقتی که لازم است هواساز، هوای سرد و خنک تولید کنند از تزریق کننده های آب با فشار بالا استفاده می کند.
به این ترتیب که این تزریق کننده ها، آب سرد را به هوای عبوری با فشار زیاد اسپری می کنند تا به شکل ذرات پودر در بیاید. برای این که این ذرات پودر تبخیر شوند، لازم دارند که حرارت جریان هوای عبوری را بگیرند و به این ترتیب باعث می شوند که دمای هوا کاهش پیدا کند.
یکی از بزرگترین مزیت های هواسازها برای سرمایش این سات که در نهایت هوایی که به بیرون می فرستند، مرطوب است چرا که هوای سرد ایجاد شده با آب تبخیر شده، ترکیب شده است. البته باید این نکته را هم متذکر شویم که اگر در محیط های مرطوب و ساختمان هایی که در شهرهای مرطوب قرار دارند، گزینه ی چندان مناسبی نیست چرا که امکان تنظیم رطوبت هوا را از بین می برد. بهترین جا برای استفاده از دستگاه های هواساز در حالت سرمایش، نقاطی است که آب و هوایی گرم و خشک دارند.
کارکرد هواساز در وضعیت گرمایش
همان طور که اشاره کردیم، دستگاه های هواساز، عملکرد گرمایشی نیز دارند و برای فصول سرد نیز به کار می آیند. البته برای این که هواسازها بتوانند هوای گرم تولید کنند، نیازمند وسایل اضافه تری مثل بویلر یا پکیج نیز هستند.
اما دستگاه هواساز در وضعیت گرمایش، برای تولید هوای گرم از آب گرم استفاده می کند. به این ترتیب که بعد از گرم شدن آب، به لوله های هواساز پمپاژ می شود و بعد از این که فن هواساز شروع به چرخش کرد، هوای گرم به فضای مورد نظر پرتاب می شود.
هواساز از چه قسمت هایی تشکیل شده است؟
بدنه هواساز
یکی از اصلی ترین اجزای هواساز، همان بدنه اش است که شبیه به یک اتاقک است و اجزای داخلی آن را از نظر پنهان کرده! دیوار این اتاق از جنس فولاد گالوانیزه می باشد و دوجداره است تا هیچ گونه آسیبی به اجزای داخلی تر وارد نشود. هم چنین از داخل عایق صوتی و حرارتی شده است و به یک چارچوب آلومینیومی وصل است. در واقع اصلی ترین وظیفه ی این اتاقک، مراقبت از اجزای حساس تر و داخلی هواساز است.
هواکش یا همان فن
حتما تا به حال فن های زیادی را دیده اید. اما این قطعه در هواساز، جزو اصلی ترین و حیاتی ترین قطعات به حساب می آید. در واقع بدون وجود هواکش، نمی توان هوای مطبوع را جا به جا کرد. با استفاده از این هواکش، می توان هوا را به صورت یکنواخت و یکدست به تمام کانال های هواساز منتقل کرد. برای انتخاب یک هواکش، باید به نوع هواساز توجه شود. اما معمولا هواکش های سانتریفیوژ، فولی یا محوری استفاده می گردد.
فیلتر هوا
همان طور که اشاره کردیم، هوای موجود در طبیعت، ممکن است پر از ذرات گرد و غبار یا آلودگی باشد. به همین خاطر است که باید فیلتری در دستگاه های هواساز قرار بگیرد و از ورود این ذرات به داخل محیط جلوگیری کند. ممکن است بسته به نیاز، از چند نوع فیلتر استفاده شود. مثلا فیلترهای فلزی می توانند جلوی ذرات معلق درشت را بگیرند اما برای ذرات ریزتر به فیلترهای دیگری مثل فیلتر هپا یا اولپا نیاز دارید.
تنظیم رطوبت هوا
می دانید که هوای خشک برای ریه ها ضرر دارد. به همین دلیل است که در دستگاه های هواساز، مکانیزمی برای ایجاد رطوبت در هوای مطبوع وجود دارد. این مکانیزم توسط تجهیزات تنظیم رطوبت هوا پیاده سازی می شود که هم رطوبت گیری می کنند و هم رطوبت زنی! به این ترتیب میزان رطوبت ورودی به محیط را کنترل و تنظیم می نمایند. از این تجهیزات می توان هم برای هواسازهای گرمایشی و هم هواسازهای سرمایشی استفاده نمود.
تجهیزات کنترل الکتریکی و مکانیکی: هر دستگاهی نیازمند به یک سری قطعات الکتریکی و مکانیکی کنترل کننده دارند. مثلا در دستگاه هواساز از وسایلی مثل ترموستات برای تنظیم دما استفاده می شود. هم چنین کنترل کننده هایی نیز برای جریان هوا و رطوبت وجود دارد.
بیشتر بخوانید : هوشمندسازی ساختمان
لرزه گیر
همان طور که اشاره کردیم در دستگاهی مثل هواساز، وسایل و تجهیزات مکانیکی و الکتریکی زیادی وجود دارد که مدام در حال حرکت هستند و طبیعی است که سر و صدای زیادی تولید می کنند. اما برای این که این مشکل برطرف شود، عموما از لرزه گیرها استفاده می کنند تا به این ترتیب صداهای اضافه حذف شود و آرامش بیشتری برای محیط فراهم گردد.
یک نکته ی مهم: باید بدانید که خود دستگاه هواساز اقدام به تولید هوا نمی کند. منبع هواساز برای تامین هوای مطبوع، همان هوایی است که در بیرون از ساختمان وجود دارد. هواساز بعد از دریافت این هوا، آن را از لحاظ رطوبت و دما تنظیم می کند و سپس به محیط می فرستد.
مزایای هواساز
در همین متن بارها به مزایایی که دستگاه های هواساز به همراه می آورند اشاره کردیم، اما اگر می خواهید اطلاعات بیشتری راجع به این مزایای این دستگاه به دست بیاورید، توصیه می کنیم به پاراگراف بعدی نگاهی بیاندازید:
اول از همه این که دستگاه هواساز، از لحاظ قیمت به صرفه تر از دیگر دستگاه های تهویه مطبوع هستند.
دوم این که مصرف برق خیلی پایینی دارند چرا که از دستگاه های کمپرسور در ساختار هواساز استفاده نشده است. بنابراین نیازی نیست که نگران قبض برق خود باشید.
دستگاه های هواساز، نیاز به لوله کشی پکیج و رادیاتور را از بین برده اند.
هم چنین باید اشاره کنیم که در فصول سرد، دستگاه های هواساز با کنترل میزان رطوبت دما، توانسته اند که هوایی سالم تر را به محیط وارد کنند.
نباید فراموش کنیم که دستگاه های هواساز را می توان روی پشت بام نصب کرد و به این ترتیب فضای اضافه ای را تنگ نمی کنند. هم چنین سر و صدای دستگاه های هواساز در قیاس با دیگری دستگاه هایی که در بازار موجود است، بسیار کمتر می باشد.
تمام این مزایا باعث شده است تا خیلی از افراد به فکر خرید این دستگاه برای ساختمان های خود باشند.
اما اگر شما فروشنده ی دستگاه هواساز هستید و به دنبال بازار مناسبی برای فروش محصول خود هستید، توصیه می کنیم حتما سری به وب سایت سازه یاب بزنید.
این وب سایت اطلاعات تمامی ساختمان های در حال ساخت تهران که اتفاقا ممکن است نیازمند هواساز باشند را در اختیار شما می گذارد. اطلاعاتی مثل شماره تماس پیمانکاران، متراژ ساختمان، مرحله ی ساخت آن و …! با در اختیار داشتن این اطلاعات می توانید به طور مستقیم کالاهای خود را برای سازندگان این پروژه های ساختمانی عرضه کنید و به این ترتیب بازار هدف بزرگ تری به دست بیاورید.
معایب دستگاه هواساز
مثل هر دستگاه دیگری، ممکن است دستگاه هواساز نیز معایب و ایراداتی داشته باشد که برخی از آن ها را در ادامه فهرست کرده ایم:
عملکرد این دستگاه در نقاط مرطوب چندان جالب نیست. بنابراین بهتر است از آن در آب و هوای مرطوب استفاده نشود.
این دستگاه های هواساز، دارای محدودیت هستند و بیشتر از یک حدی نمی توان کاهش دما داشت.
یکی دیگر از بزرگ ترین عیب های دستگاه هواساز این است که امکان پوسیدگی قطعات داخلی آن وجود دارد چرا که از آب در ساز و کار آن استفاده شده است.
نصب هواساز
برای نصب هواساز باید چند نکته ی مهم را در نظر داشته باشید:
حتما هواساز را در پشت بام منزل نصب کنید.
مطمئن شوید که در زیر دستگاه هواساز، از عایق رطوبتی استفاده کرده اید.
فیلترها را به خوبی بررسی کنید و از سلامت آن ها اطمینان داشته باشید.
مطمئن باشید که تک تک اجزای هواساز سالم هستند و به خوبی کار می کنند.
در نهایت این که دستگاه های هواساز، بهترین انتخابی است که می توانید برای تهویه ی مطبوع داشته باشید. اگر فروشنده ی دستگاه های هواساز و تهویه مطبوع نیز هستید، توصیه می کنیم برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد بانک اطلاعات ساختمانی سازه یاب، به این وب سایت مراجعه کنید.