محتوا :
وقتی که اسم حوضچه را می شنوید، چه تصویری در ذهنتان شکل می گیرد؟ احتمالا بیشتر ما به یاد خانه های قدیمی، حوضچه های آبی رنگ وسط حیات و شاید هندوانه ای داخل آن بیفتیم.
اما حوضچه های امروزی، با آن چیزی که از گذشته به یاد داریم، تفاوت خیلی زیادی کرده اند و حسابی مدرن شده اند.
در حال حاضر، حتی این حوضچه ها را به داخل محیط خانه آورده اند و شمایل دیگری برایشان ساخته اند. در واقع به دلیل آپارتمان نشینی، چاره ی دیگری برای افراد باقی نمانده است جز این که ساز و کاری را اجرا کنند که بتوان حوضچه ها را به داخل خانه آورد.
با این تفاصیل می خواهیم در این مقاله از وبسایت سازه یاب، به سراغ آموزش ساخت حوضچه برویم. شاید شما هم تمایل داشته باشید که یکی از این حوضچه ها را در حیاط خانه یا داخل محیط منزل کار بگذارید. به همین دلیل بد نیست که اطلاعاتی کلی در مورد نحوه ساخت حوضچه داشته باشید.
اگر این موضوع برایتان جالب است و یا این که تصمیم به ساخت حوضچه دارید، توصیه می کنیم ادامه ی این مطلب را از دست ندهید.
نحوه ساخت حوضچه
برای این که بتوانید یک حوضچه را در محیط خانه بسازید، باید نکات مهم و زیادی را مد نظر داشته باشید. در ادامه به مراحل ساخت یک حوضچه در خانه اشاره کرده ایم:
نوع حوضچه را مشخص کنید
زمانی که تصمیم به ساخت حوضچه در داخل خانه می گیرید، قبل از هر چیزی باید بدانید که این حوضچه از چه نوعی است و دقیقا قرار است در کدام قسمت خانه ساخته شود. در ضمن بد نیست که از همان ابتدا کاربرد و کارکرد این حوضچه را هم مشخص کنید.
اگر تصمیم به ساخت یک حوضچه طبیعی بسیار ساده است چرا که اصلا نیازی به ادوات پیچیده مثل پمپ آب ندارد. احتمالا شما هم چنین حوضچه هایی را در خانه های قدیمی یا ویلاهای کنونی دیده اید. این دسته از حوضچه ها به خاطر این که اساسا نیازی به واترپمپ ندارند، پس موتور برق هم نمی خواهند. می توان این حوضچه ها را داخل حیاط خانه ساخت، چند عدد ماهی داخل آن انداخت و از منظره ی طبیعی و زیبایی که ایجاد میکنند، لذت وافر برد.
اگر تصمیم به ساخت یک حوضچه ی طبیعی دارید، می توان از المان های زیادی برای تزئین هرچه بیشتر آن استفاده کرد. مثلا می توانید از گیاهان داخل آب استفاده کنید، یا برگ هایی که روی آب شناور می مانند. حتی ساخت یک آبنما هم می تواند ایده ی خیلی خوبی باشد.
بیشتر بخوانید : هواساز چیست؟
مکان ساخت حوضچه را مشخص کنید
بعد از این که نوع حوضچه را تعیین کردید، زمان آن می رسد که به سراغ انتخاب مکان ساخت حوضچه بروید. این نکته بسیار حائز اهمیت است چرا که به حیات بیشتر حوضچه تان کمک می کند.
اگر قرار است که به سراغ ساخت حوضچه های طبیعی بروید، اولین توصیه این است که حتما جایی برای ساخت آن انتخاب کنید که در معرض نور خورشید و البته سایه باشد. به این معنی که هم نور خورشید به آن بتابد و هم اینکه، در زمان های خاصی از روز سایه باشد.
به این ترتیب می توانید مطمئن شوید که نور کافی برای رشد گیاهان داخل حوضچه وجود دارد و همچنین از رشد جلبک ها نیز جلوگیری می کند. همان طور که می دانید جلبک ها، می توانند قاتل زیبایی یک حوضچه باشند.
همچنین بسیار مهم است که حوضچه را در جایی از حیاط خانه بسازید که از داخل هم دید کافی به آن وجود داشته باشد. یک روز سرد زمستانی را تصور کنید که برف می بارد و شما از پنجره ی خانه تان، تصویر دانه های برف را می بینید که روی حوضچه می افتند. لذت تماشای چنین تصویری بی نظیر است.
در ضمن فراموش نکنید که محل ساخت حوضچه نباید از محل عبور خطوط گاز و برق رد شود. چرا که ممکن است به آنها آسیب وارد کند.
ساخت حوضچه کنار درخت نیز اصلا توصیه نمی شود. به هر حال ساخت این حوضچه ها ممکن است به ریشه ی درخت آسیب وارد کند. البته این مسئله بستگی زیادی به عمق حوضچه و اندازه ی آن دارد.
اگر محیط زندگی تان همواره بارانی است و رطوبت زیادی وجود دارد، بهتر است که عرض و عمق حوضچه را کم نگه دارید. اما اگر محیط زندگی تان گرم و خشک است، هر چقدر عمق و عرض حوضچه بیشتر باشد، بهتر است چرا که آب حوضچه ممکن است فورا تبخیر شود. حوضچه های بزرگ، طبیعتا دیرتر خالی از آب می شوند.
اگر قرار است که حوضچه هایی با عمق و عرض بیشتر بسازید، حیات ماهی ها و موجودات زنده ی دیگر مثل گیاهان را تضمین خواهید کرد.
اقدام به ساخت حوضچه کنید
بعد از این که نوع و محل ساخت حوضچه را مشخص کردید، حالا نوبت به ساخت خود حوضچه می رسد. برای انجام چنین کاری، در وهله ی اول باید نقطه ای که برای ساخت حوضچه مشخص کرده اید را حفر کنید.
البته این نکات را به هنگام حفر حوضچه به یاد داشته باشید:
- اگر می خواهید از ماهی برای حوضچه ی خودتان استفاده کنید، حتما عمق حفر را بیشتر کنید.
- اگر محل زندگی شما در مناطق سردسیری است، عمق حوضچه را به اندازه ای بگیرید که ماهی ها در فصول سرد بتوانند به زیر لایه ی یخ زده آب رفته و به حیات خود ادامه بدهند.
- مقداری شیب برای حوضچه ی خود در نظر بگیرید.
- اگر به هنگام حفر حوضچه، با سنگ هایی تیز و درشت مواجه شدید، حتما آن ها را بردارید.
بعد از این که حفر حوضچه به اتمام رسید، باید از طریق ریختن یک لایه ی شن، مسیر حوضچه را تعیین کنید. یادتان نرود که تمامی شکاف های موجود در کف حوضچه باید پُر شوند و هیچ گونه درزی باقی نماند.
در گام بعدی، لازم است که از یک سری متریال مصنوعی یا طبیعی استفاده کنید تا لایه ای دیگری روی کف ایجاد نمایید. استفاده از پارچه های کنفی برای لایه سازی، انتخابی معقول است. البته به خاطر داشته باشید که مواد طبیعی ممکن است به مرور زمان از بین بروند و لایه ی خیلی خوبی نباشند. به همین دلیل، استفاده از یک لایه ی ضد آب بهترین گزینه است.
آسترهای ضد آب متفاوتی در بازار وجود دارند. کافیست سری به بازار بزنید و با انواع آسترها رو به رو شوید. یکی از بهترین آسترهای ضد آب، لایه های پی وی سی است که علاوه بر ارزان بودن، کارایی خیلی خوبی هم دارند.
بعد از این که تمامی مراحل لایه سازی را انجام دادید، می توانید حوضچه را از آب پر کنید. البته بعضی وقت ها، می توانید منتظر آب باران هم بمانید تا حوضچه تان را پر کنید. البته طبیعی است که چنین کاری برای مناطقی ممکن است که پر باران می باشند( مثل شمال کشور)
دقت داشته باشید که به هنگام پر کردن حوضچه، باید لبه ی آن را خالی بگذارید. زمانی که لایه سازی انجام می دهید، حتما تا 20 الی 30 سانتی متر از لبه ی حوضچه را هم آستر ضد آب بکشید تا در صورت سرریز کردن آب، نواحی اطراف آن را خیس نکند.
اگر می خواهید که محیط اطراف حوضچه زیباتر شود، می توانید دورتادور آن را یک شکاف به عمق 16 سانتی متر ایجاد کنید و درون آن چمن بکارید. چمن می تواند نمای طبیعی حوضچه را خیلی زیباتر کند و حال و هوای دیگری به آن بدهد.
اگر تصمیم دارید درون حوضچه ماهی بندازید، هرچقدر از المان های طبیعی استفاده کنید، طول عمر ماهی ها هم افزایش پیدا می کند. مثلا اگر حوضچه ای طبیعی در اطراف خانه یا ویلایتان وجود دارد، می توانید از آب موجود در آن، برای پر کردن حوضچه استفاده کنید. آب این حوضچه های طبیعی دارای یک سری باکتری و موجودات میکروسکوپی است که منبع تغذیه ی مناسبی برای ماهی ها خواهد شد.
البته اگر نمی خواهید حیوانات دیگری مثل قورباغه یا گربه در اطراف حوضچه پیدایشان شود، بهتر است قید استفاده از ماهی را بزنید.
چند نکته ی مهم در مورد ساخت حوضچه
حالا که با نحوه ساخت حوضچه در خانه آشنا شدید، لازم است که چند نکته ی بسیار مهم را دوباره یادآوری کنیم:
اگر می خواهید از ماهی برای حوضچه تان استفاده کنید، باید ملاحظات زیادی را در نظر داشته باشید. ماهی ها نیاز به اکسیژن کافی و غذای کافی دارند. در ضمن انتخاب نوع ماهی متناسب با شرایط محیطی بسیار مهم می باشد. مثلا اگر قرار است که حوضچه ی مربوطه در محیط گرم ساخته شود، حتما به سراغ ماهی های گرم آبی بروید. حوضچه هایی که ماهی دارند، نیاز به مراقبت و توجه مداوم خواهند داشت. بنابراین اگر اهل مراقبت و نگهداری نیستید، بهتر است این گزینه را فراموش کنید.
برای تزئین اطراف حوضچه می توان ایده های مختلفی را پیاده سازی کرد. برخی از افراد ترجیح می دهند که از سنگ های طبیعی برای لبه سازی حوضچه استفاده کنند. برخی دیگر نیز از شن و ماسه استفاده می کنند. توصیه ی ما این است اجازه بدهید گیاهان به شکل طبیعی در اطراف این حوضچه ها رشد کنند تا زیبایی آن دوچندان شود.
نکته ی مهم دیگر این جاست که انتظار خودتان را از ساخت حوضچه مشخص کنید. آیا قرار است این حوضچه را صرفا برای زیبایی محیط بسازید یا این که می خواهید ماهی هایتان را داخل آن بگذارید؟ اگر قرار است ماهی در آن گذاشته شود باید تمهیداتی هم برای مراقبت از آن ها اعمال کنید. به هر حال محیط یک ویلا یا حیات خانه، محل رفت و آمد حیوانات دیگر مثل گربه ها هم هست.
بیشتر بخوانید : آبنما چیست؟
اگر حوضچه ی خود را در زیر یک درخت بسازید، علاوه بر مشکلاتی که برای ریشه ی درخت درست می کنند، ممکن است برای خود حوضچه نیز دردسرساز شوند. چرا که به طور دائم برگ این درختان داخل حوضچه می ریزد و در نتیجه مدام باید آن را تمیز کنید. در صورتی که برگ ها را بیرون نیاورید به تدریج تبدیل به لجن می شوند و حیات ماهی ها یا زیبایی خود حوضچه را به خطر می اندازند. بنابراین به این نکته نیز دقت کافی داشته باشید.
حوضچه های داخل خانه
یکی دیگر از انواع حوضچه هایی که می توان ساخت، مدل هایی هستند که در داخل خانه به کار می آیند. تصور کنید که در محیط نشیمن یا بخشی از سالن خانه، یک حوضچه ی کوچک نیز ساخته شود. در چنین شرایطی محیط خانه بسیار آرامش بخش و فرح انگیز می شود.
حال اگر یک آبنما هم به این حوضچه های خانگی اضافه شود، زیبایی محیط را دو چندان می کنند. البته باید توجه داشته باشید که این حوضچه ها معمولا برای خانه های بسیار بزرگ و ویلایی به کار می آِیند و در هر خانه ای کاربرد ندارند.
یک نوع بسیار خاص از آبنماهایی که روی حوضچه های کوچک داخل خانه استفاده می کنند، کرتین است که شبیه به سطحی خمیده می باشد و زیبایی منحصر به فردی دارد.
فراموش نکنید که این گونه حوضچه های کوچک بیشتر با طراحی دکوراسیون مدرن همخوانی دارد. بنابراین قبل از هر چیزی به سبک و استایل خانه نگاهی بیندازید و سپس تصمیم قطعی بگیرید.
جمع بندی
در نهایت باید اشاره کنیم که ساخت حوضچه، کار خیلی سخت و پیچیده ای نیست اما پیش از ساخت باید اقدامات زیادی را مد نظر داشته باشید.
اما در صورتی که خودتان در کار ساخت و ساز استخر یا حوضچه هستید، وبسایت سازه یاب خبر خوشی برایتان دارد:
بانک اطلاعات ساختمانی سازه یاب، که یکی از بهترین دیتابیس های ساختمانی کل کشور است، می تواند بهترین مرجع شما برای تدوین یک استراتژی بازاریابی باشد.
همانطور که می دانید پروژه های ساختمانی در حال ساخت، بهترین مشتریان شما هستند و خیلی از آن ها به خدمات شما نیاز دارند. اما دسترسی به اطلاعات این پروژه های ساختمانی، کار ساده ای نیست.
بانک اطلاعات ساختمانی سازه یاب، این راه سخت را برای شما هموار کرده است و اطلاعات تمام پروژه های ساختمانی تهران و حومه را برایتان گردآوری کرده است. اطلاعاتی از قبیل شماره تماس سازندگان، لوکیشن دقیق پروژه و ده ها اطلاعات مفید دیگر که شما را در تبلیغات و بازاریابی کمک می کنند.
بیتر یخوانید : تصفیه آب
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این دیتابیس ساختمانی، به وبسایت سازه یاب نگاهی بندازید.